Går dessa destinationer att jämföra?
Jo, jag tycker faktiskt det, och särskilt i relation till mitt behov av ett varmt ställe som erbjuder både en aktiv och passiv semester. Nu när jag varit på båda ställena så tänkte jag rada upp sånt som jag tycker är alltifrån till relevant och i bland tom jätteviktigt.
Numer är det ju en del av ens sociala status att INTE ha varit i Thailand. Jag uppfattar det som om att man helt enkelt är lite finare än kreti och pleti som varit i (diktaturen) Thailand. Det ena är alla ”alla” varit där, eller att väldigt många har den ekonomiska möjligheten ATT åka dit. Sen finns det de som anser att det är att stötta en diktatur att resa till Thailand, och att det därför är att ha lite högre stående värderingar -vi har alla såna prickar på vårt register- att hålla sig borta från landet.
Att Thailand ÄR en diktatur är helt klart. Ur mitt perspektiv är det dock skillnader på diktaturer och diktaturer, precis som att det är skillnad på demokratier och demokratier. För egen del känns det givetvis bättre att resa till länder som har en större andel människor med tillgång till vård, skola, rent vatten och avlopp än det motsatta.
Men jag vänder mig är den kategoriska förmätenheten. Den som handlar om att man egentligen är ointresserad och därför har turen att man kan luta sig mot att landet är en diktatur.
Icke desto mindre ÄR Thailand en diktatur. En diktatur där en ökad del av befolkningen har det ekonomiskt och utbildningsmässigt bättre än i många demokratier. Och Seychellerna är INTE en diktatur, även om man tydligt upplever spåren av den kommunistiska diktaturen i många av de steg man tar på öarna. Det ÄR det givetvis skönast att just demokratidelen ingår i produkten resmål, inget snack om saken. Och att barnen får gå i skolan. Och att kvinnor, barn och… homosexuella inte är tio pinnhål längre ner än heteromän på skalan. Och så skriver jag inget mer om det 🙂
Nedan följer jämförelser jag anser vara viktiga för min del, då jag väljer resmål/reser.
Flyresan & Tidsskillnader
Thailand
Det går direktflyg på 10h till Thailand, vilket sänker både restiden och koldioxidutsläppen som då ligger på ca 2,5 ton enligt en artikel från 2016 i resemagasinet Vagabond.
Thailand ligger tidsmässigt 6h före oss, vilket så klart är besvärligt för de som har svårt med jetlag/tidsomställningar vid resor. För egen del föredrar jag att resa åt det hållet än det motsatta eftersom jagf är morgonpigg 🙂
Mer om flygets Co2-utsläpp hos:
Climatehero https://climatehero.me/flyg-och-koldioxid/
Seychellerna
För att ta sig till Seychellerna från Sverige så måste du mellanlanda, vilket föränger restiden rätt rejält. Inte sällan mellanlandar man i Addis Abeba. Flygtiden då jag själv reste blev 11h 15min.
Koldioxidutsläppet beräknades till ca 3,1 ton.
Tidsskillnaden i november är 3h, vilket gör omställningen så där synnerligen odramatisk och smidig. Klart plus.
Klimatkompensation
Klimatkompensation är en ganska så förkastlig företeelse OM man i övrigt gör noll och ingenting för att minska sin negativa miljöpåverkan från den valda livsstilen. Men OM man gör den som ett komplement till en i övrigt väl vald flygresa och en medveten och på andra sätt hänsysnfull livsstil så kan den ses som en lyxig/divig I-landsmöjlighet att göra ”rätt” för sig i relation till utsläppet.
Det är ens egna moraliska kompass som får vara domare i ärendet. Och kanske kommande generationer, och då särskilt i de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna.
Klimat & Temperatur
Lägger mig platt här, men jag ogillar verkligen klimatet i Sverige i november och mars. Hade jag ekonomisk möjlighet så skulle jag inte vara i Sverige någon av dessa månader, och eftersom jag behöver kompromissa på den punkten så prioriterar jag en längre resa i november. Därav jämför jag också klimatet i länderna utifrån november.
Med det sagt så har klimatförändringar förändrat säsongerna ganska så tydligt världen över, och vintern i Sverige från Stockhom och söderöver har råkat pricka… just novemberväderleken. Likaså är klimatet i både Thailand och Seychellerna också påverkat, exakt hur vet jag inte då jag inte är på ställena regelbundet. Jag har varit i Thailand fem-sex gånger sen 2003, och på Seychellerna en gång nu 2022. Men det lilla fåtal människor jag lyckades att få till ett samtal med menade att det numer blivit svårt att förutsäga väderleken utifrån säsong pga klimatförändringarna.
Thailand
November i Thailand har temperaturer på mellan 25-32 grader, och generellt mindre nederbörd än under monsunperioden som generellt inträffar mellan juni och oktober.
Själv har jag varit där alltifrån november till mars, och har alltid haft ett varmt och enligt mig ganska så fuktigt och angenämt klimat. Någon gång har det givetvis regnat, men aldrig så det missgynnat någon endaste del av min resa. Bangkok är alltid lite varmt och i ibland för varmt, men så tycker jag de flesta stora städer är då det är varmt. En kombination mellan härligt och småjobbigt.
En bra artiikel om Thailands klimat i resemagasinet Vagabond.
Seychellerna
November på Seychellerna innebär vanligtvis början av regnperioden, och med temperaturer på ca 28 grader. Det förekom regn då jag var där, men få gånger, och i väldigt liten omfattning. Vilket var enligt förväntan då allt jag läst var att regnen är lindriga under landets regnperiod.
Det som kan vara viktigare att tänka på i relation till årstiderna är hur strömmarna runt öarna påverkar vatten/badsäkerheten. Och i vilka väderstreck stränderna påverkas särskilt av havets sundhetstecken inflytande alger. Mest för att det kanske är mindre mysigt att bada i större mängder alger. Jag är ju pinsamt livrädd för dem…
Mer om klimatet på Seychellerna. I övrigt så innehåller denna länk lite väl vidlyftig fakta, och det är ju inte svårt att förstå då den handlar om att sälja resor till just Seychellerna. Prisnivåerna som anges bortsett från ölen och läsken är direkt missvisande, och snudd på bedrägliga. Just say’n.
Ormar & Co
Jo, det är faktiskt så att min ormskräck tilltagit, och då särskilt med assist av erfarenheter i just… Thailand. Eftersom jag tycker mycket om att vara ute i naturen för att rasta mina myror i brallan så spelar det helt klart roll vilka djur, och framförallt farligheten på de djur man kan råka på i landet.
Thailand
Handen på hjärtat, i Thailand så uppenbarar sig ormar och maneter av diverse slag på alla möjliga ställen. Farliga såväl som ofarliga. Jag har träffat på ormar i träd då jag suttit under och läst bok i solstol eller i hängmatta, på vägar/vägkanter och ute på havet då jag varit ute och paddlat kajak, i utebarer i mörker. Alla dessa ”möten” med orm har gjort mig än mer stressad av oron att träffa på fler…
Maneter har jag ingen giftighetskoll på, men jag vet att det finns dödliga i Thailand, och jag har själv badat i vatten då man får de där små svidiga ”betten” som egentligen inte är bett, utan bara små ofarliga maneter.
I Thailand finns det skyltar vid vissa stränder som tydliggör att, och vilka man bör vara uppmärksam på.
Seychellerna
Ett av skälen att jag valde Seychellerna som resmål var just avsaknaden av ormar och farliga spindlar. Eller… jag läste förmodligen det jag önskade läsa. För nu när jag väl är hemma så läser jag på flera ställen att det finns både ormar, och giftiga ormar. Men inga jättegiftiga.
Det här önskeläsandet gjorde att jag tyckte hajk på vandringsled i djungeln var en så där alldeles särskilt underbar upplevelse. Det berodde givetvis på många fler saker än att det inte fanns ormar och farliga spindlar -det finns spindlar, men de skall inte vara farliga-, men det gjorde att jag helt kunde släppa dessa och bara njuta av djungeln.
Naturen
Thailand
Här finns ingen direkt allemansrätt, men ändock tillräckligt med tillgänglig natur för den som önskar hajka. Se dock upp med ormar… och i vissa fall även apor. Och myggorna, för det finns denguefeber i Thailand.
Har själv aldrig hajkat på någon organiserad tur, utan bara strövat kort och fritt. Innan… jag började se ormar lite här och var, för då upphörde mitt intresse för Thailands djungel. Men den omgivande naturen är i sig grön, praktfull och låter så där underbart härligt.
Seychellerna
Landet är ju så litet, eller hur man nu skall sammanfatta tillgängligheten praktiskt och ekonomiskt till de 115 öarna. Jag kom ju aldrig längre än till huvudön Mahé då jag tyckte resmålet var direkt undermåligt och därför avbröt min nästan månadslånga rundresa 17 dagar i förväg.
Här är vacker, och så där djungelsprakande grönska. Här finns också utmärkta vandringsleder som du inte kommer att tappa bort dig på på egen hand. Man kan säkert hitta grupper, men turister här blandar sig inte riktigt med varandra. Inte med lokalbefolkningen heller.
Det är inte ovanligt att hitta rekommendationer om att man skall anlita lokal guide före att ge sig ut på lederna på egen hand. Och att man inte ska ha med sig värdesaker eller mycket kontanter då man är ute på hajk på egen hand.
Ok… från mitt hjärta till er, jag varken gjorde eller hade varit bekväm med att boka en guide som ensamresenär på Seychellerna. Ett, det såg bara jäkligt kolonialistiskt illa ut den enda gången jag mötte på ett sånt sällskap. En vandrare med en ensam guide. Inget samtal, bara sällskap.
Två, med den enda erfarenheten jag nu hann skaffa innan jag lämnade landet, så gick det alldeles utmärkt att vandra ensam på leden Mourne Blanc på Mahé, även om jag var den enda som gjorde det där och då. Alla jag mötte vandrade i par eller i grupper utan guide.
Turistigt
Thailand
Landets ekonomi är i stort beroende av sina intäkter från turismen, och enligt ett flertal ej verifierade källor (sveriges radio bl a) så står turismen för 20% av landets BNP. Och ja, det märks då man reser där, allt annat vore lögn.
Det fina med turismen i Thailand är att det finns något för alla. De som vill ligga på strand som packade sillar kan göra det. Särskilt på vackra Phi Phi island, och det finns säkert fler ställen i sardinburksstil. Jag har ärligt dålig koll, för den enda ggn jag varit med om det var just på Phi Phi, och jag drog direkt. Koh Lipe var ett annat så där superljuvligt, men lite för turistigt ställe som jag lämnade tämligen omgående.
Trots att turismen är så utbredd och väletablerad så finns det massor, och jag menar massor av ställen i Thailand där du INTE behöver trängas med andra, trots att allt det bekväma som turismen erbjuder ändå finns på de mer ödsliga, eller kanske bättre beskrivna som ställen bortom trängseln. Och det har också varit ett av de primära skälen till att jag återkommit till Thailand. Men det finns även fler skäl som jag återkommer till.
Trots att du uppenbarligen är turist i landet så är du också en människa. Dvs de som bor och jobbar här interagerar med dig, och på det mest gästfria av sätt. Ibland är de liksom nästan FÖR tillåtande kan jag tycka, med tanke på hur alldeles för många turister beter sig i landet…
Jag kommer att återkomma till turismens påverkan, inverkan och hur den ser ut i praktiken i flera kommande jämförande moment, därav fördjupar jag inte mina tankar om turismen i Thailand här.
Seychellerna
På Seychellerna är du absolut INGET annat än turist. Det är direkt osympatiskt att turista här.
Det är svårt att hitta någon tillförlitligt fakta gällande hur stor del av BNP som härstammar från turismen. Siffrorna jag hittar varierer från 25-67%, men jag skulle tro att 25% är en alldeles särskild beräkningsmetod eftersom landet inte själva producerar eller förädlar särskilt mycket för export. Och här är torftigt som attan att turista.
Helt klart är den stenrike ryssen en särskilt uppskattad då varningstecken för underströmmar vid de farliga stränderna har ryskan överst, sen kommer engelskan. Och… du har dem stående och viftandes med dollar i kontanter i ryggen redan vid inresediskarna. Om de är rika, eller bara osedvanligt plumt uppfostrade har jag inte tillräckligt med kunskap om rysk kultur för att avgöra. Osympatiskt är det iaf.
Det står på många ställen att läsa om hur turismen är reglerad för att skydda landet för överturism. Ärligt, det är komplett skitsnack, för här i landet har de redan ett horn i sidan åt turister. Eller så är det bara oss som inte har råd att bo på inhägnade lyxhotell som inte passar dem i smaken.
Kort och gott, turisterna och lokalbefolkningen är mentalt åtskilda som olja och vatten, och turisterna är vattnet.
Sen är ju Seychellerna en gammal kommunistdiktatur, och i praktiken har inte registreringslustan fasats ut. De gillar kort och gott att hålla koll på dig, du märker det i ton och kubik då reser i landet. Jag gillade det inte.
Boenden
Thailand
Här finns högt och lågt i sina yttersta bemärkelser. Jättebilligt i ett tält på en avlägsen strand till riktig lyxigt men till överkomligt pris. Det finns säkert så där alldeles jättelyxigt till ej överkomliga priser också. Men betalar du 2000 kr/natten under högsäsong så bor du iaf ett normalt 5-stjärnigt hotell med rätt ok lyxig känsla.
Enligt min erfarenhet så kan man också bo rejält sunkigt, men då kostar det heller ingenting. Har själv bott i skabbiga bungalows direkt i strandbrynet för ca 200kr/natten och på Siam Kempinsky i Bangkok för ca 2000kr/natten. Vill du bo superlyxigt som på Mandarin så kostar det så klart lite till. Men här finns boenden för alla budgetar, och alla är liksom välkomna. Bara en sån sak.
Sängarna i de mindre lyxiga boendena är… stenhårda.
Seychellerna
För det första, vilket är en riktig turnoff, men en del av landets Stasikultur, så måste du ha bokat alla dina boenden OCH kunna bevisa detta för att ens släppas in i landet. Det gör ju också att du i princip inte kan byta rutt och riktning eftersom hotell och guesthouses behåller hela eller delar av kostnaderna för boendena om du bokar av. Inget konstigt, men lite stelbent om man jämför med andra destinationer.
Det är svårt för mig att uttala mig om nivån på deras hotell, och än mindre lyxhotell då jag inte hade den budgeten att jag ens hade råd att bo på hotell då jag skulle vara i landet i 27 dagar.
Då jag reste under det som vanligtvis är högsäsong så var det sannolikt pga efterslängar av covid som det var ganska så få turister. Det var alltså inga horder av turister på vägar, stränder eller det avancerade fåtal restauranger.
Själv bodde jag på familjeägda guest houses, där familjen som drev det bodde på våningen ovanför på alla de tre ställena jag hann checka in på innan jag bokade av resterande del av resan. Dessa är i sig rena, fräscha och fullt ändamålsenliga.
Värdinnorna visade direkt hur spisen fungerade, vilket jag inte hade ngt intresse av då jag inte lagar mat då jag reser. Men jag insåg inom två dagar, att skulle jag få någon ordentlig mat under den här semestern, ja då var det bara att börja laga den själv.
ALLA tre sängarna jag sov i var jättesköna om än vissa med lite väl slitna sängkläder…
Wi-Fi
Thailand
Det var fem år sen jag var i Thailand, och jag har alltid dragit mig till de mindre packade turistställena. Kommer dock inte ihåg annat än att wi-fi fungerade ok till bra.
Seychellerna
Här är man som turist väl införstådd med att wi-fi’t är svajigt om man läst på något om resmålet innan avfärd, och det är med verkligheten väl överensstämmande.
Prisnivå & betalsätt
Thailand
Även om prisnivån har höjts sen första gången jag var där 2003 till den sista 2017 så var det ff otroligt billigt att resa i Thailand. Jag skriver sista gången för att jag har inte för avsikt att åka tillbaka till Thailand, av flera skäl. Ett av dem är att det blivit för skräpigt för min smak och trivsel, men också för att det finns många andra ställen att prova.
Här är det den lokala valutan Bath som gäller. Tror bara att jag använde kort då jag bokade nästa och nästa och nästa boende online -of kööörs- och på de lyxiga hotellen i Bangkok.
Mitt tips är dock att undvika att ha svensk valuta med sig om man inte har möjlighet att låsa in den. Jag har flera gånger inte ”lyckats hitta” mina svenska 500-sedlar då jag behövt dem. Egna ben, eller fått hjälp på vägen… Vad vet jag?
Billigt
Ja, Thailand är fortfarande svinbilligt. Både till priset, och vad du får för pengarna. Allt du kan tänka dig behöva som turist, mat, transport, aktiviteter, boenden är billiga.
Seychellerna
Här kan man enligt vissa betala med både amerikanska dollar och euro. Så kanske det är om man bor på ett inhägnat hotellområde, men huserar du utanför så är det i princip den lokala valutan SCR -Seychellisk rupie- som gäller.
Guesthousevärdarna tar ibland med mycken wifi-möda kort, men inte sällan vill de ha kontanter. Och det finns INTE kontantautomater på alla ställen, vilket jag läst i ett antal bloggar ATT det gjorde. Något att hålla koll på innan, om man inte reser runt i egen hyrbil och därför kan ta sig kors och tvärs över -i mitt fall Mahé- ön för att ta ut kontanter.
Dyrt
Eller… svindyrt faktiskt. I relation till vad du under normala omständigheter får så är det väldigt få saker som är prisvärda. Det finns återigen väldigt missvisande bloggar, och tryckt resepress som påstår att det finns både billig mat och taxi. Det är ej med verkligheten överensstämmande.
Mat i de små take-outvagnarna är absolut inte dyr, men den är också sällan god. Är du ok med att flyga över halva klotet och till störst del ha pizza margarita, hamburgare, pommes och i några lyxigare fall även fish & chips som din dagliga meny till överkomligt pris, då skulle jag nästan våga påstå att Seychellerna är toppen för dig.
Vill du ha restaurangmat med ett mer varierat utbud så kan du med större möda hitta dessa, men du betalar också 400skr för en grillad fisk. Detta borde vara lika lite av en överraskning som att wi-fi’t är rätt ryckigt. Vad maten kostar på de inhägnade hotellanläggningarna vågar jag inte ens tänka på.
Seychellerna är ett, inte prisvärt. Två, inte värt pengarna.
Maten
Det här med om det är gott eller inte är ju en högst individuell grej. Men om det FINNS en matkultur som utmärker landet i sig, är inte en individuell och subjektiv grej.
Maten är en av de viktigare sakerna då jag väljer resmål. Det måste helt enkelt finnas god mat på resmålet för att jag skall vilja åka dit.
Thailand
Jag äter oerhört sällan thaimat i Sverige. Men när jag gör det så är det i sin värsta form mediokert god, och i sin bästa otroligt god. Lite klen variation om man vill ha en vegetarisk gryta av något slag, och lite väl mycket billig -läs äcklig- kyckling.
Väl i Thailand tycker jag maten är alldeles underbart god. Ibland åker man på en kryddstyrkasmocka som heter duga, vilket är lika utmanande som exotiskt. Menyerna i landet är oftast väldigt omfattande och jag tröttnar iaf inte. På mina 4-6-veckorsvistelser så kanske jag ätit något annat än traditionell thaimat någon gång då och då för omväxlings skull. Men jag har aldrig tröttnat på maten.
Hade det inte varit för att detta inlägg handlar om att jämföra två exotiska och novermbervarma resmål så hade jag aldrig tagit upp det här med tillgängligheten på mat. Men nu måste jag ju.
Det är INTE svårt att hitta mat i Thailand, och då menar jag färdiglagad mat. Jag skulle aldrig komma på tanken att laga egen mat i Thailand, för det varken behövs eller skulle bli lika gott som det som finns att köpa på boendet eller 100 meter från boendet. Dessutom är den väldigt billig.
Barer finns i kategorin vidrig & besök inte om du har någon som helst självrespekt, till den lilla lokala i anknytning till boendet, på stranden ihop med lunchrestaurangen, vid polen med utsökt service för att du bor femstjärningt, den sorten som stör hela natten till att det finns ingen alls.
Slutligen det enda Thailändska aber’et… räkna med att ha ett dygns magåkomma. Det är snudd på omöjligt att inte råka äta något som i sin snällaste form avancerat stör dig ett dygn till den där du i värsta fall ber om ett läkarbesök. Jag har aldrig behövt gå till läkare i Thailand pga magåkomma, men jag har absolut svimmat av uttorkning. Och givetvis tyckt alldeles förfärligt synd om mig själv… Det har iaf alltid varit över på ett dygn eller två.
Seychellerna
Nej, och åter nej. Är du matintresserad, och tycker att det är en viktig del av resan… Seychellerna är INTE landet. Att det FINNS bra mat på lyxiga hotell är inte samma sak som att landet i sig har en rik eller ens god matkultur.
Och det kanske är här det stora problemet ligger. Det kanske, för jag vet faktiskt inte, finns två Seychellerna. Ett för de som har råd att betala 4000-40000kr/natten och därför har en restaurang i den kalibern att tillgå, och ett för lokalbefolkningen och bottenskrapsturisterna. Det kan låta både krasst och elakt, men det är inte lätt med maten här i landet.
När jag reser så lagar jag inte mat, den köper jag lagad eller vid behov färsk på plats. Seychellerna importerar i princip allt utom mangos och minibananer. Resten är importerat och inplastat eller i en konservburk.
Restauranger utmed vägar och de korsningar till ”samhällen/orter” var otroligt svåra att hitta. Och menyn de erbjuder var skrämmande skral i förhållande till allt jag läst i förberedelse till resan. Återigen, maten hade skribentmässigt (sponsrat eller kopierat content) beskrivit som dyr, om man inte köpte den i små matvagnar. Maten ÄR dyr på restaurang, men den är också imponerat frustrerande bristfällig.
Om du gillar hamburgare, pizza -Margarita för att vara specifik-, pommes och i allra lyxigast fall fish & chips så är du på rätt ställe. Den är heller inte dyr från en sån där liten take-outvagn. Har du avancerad tur så kan det finnas någon lokal rätt som en currygryta eller en bit grillad fisk som är rätt god. Har du otur i turen så kan currygrytan växa i munhålan pga köttets seghet så att iaf jag gav upp.
Eftersom min vistelse var så avancerat fyiskskt krävande så slutade det med att jag då jag kom över köpte någon inplastad morot och broccoli som jag sedan kokade ner i… nudlar med kokinstruktioner på svenska. I övrigt bestod min diet av mango och de där minibananerna då jag kom över dem. Resten blev cola med riktigt socker i, pringlesliknande chips och salta nötter, allt importerat så klart. Jag snittade 2,6 liter vätska per dag, vavav hälften vatten hälften cola.
I butikerna som går under epitetet minimarket som är charmigt små finns genomgående hård sprit, läsk och andra sötade drycker, vatten, kanske lite godis, chips, nötter, kanske nudlar, kanske med betoning på kanske någon inplastad frukt eller grönsak, massor med olika engelska kaksorter och en hel del konserverade bönor och skinka. Sen finns det några butiker som har större utbud. Genomgående är att bor du inte någonstans där det ingår en restaurang inom inhägnaden så räkna inte med något utbud av restauranger, och förbered dig på att laga själv. Billigare, absolut. Men så galet tråkigt då man är ute och reser.
Bara för att andra skrivit om att maten är fantastisk, eller att någon ätit fantastisk mat så betyder inte det att maten på Seychellerna är generellt fantastisk. Den är svårhittad, har låg nivå både till innehåll och kvalitet.
Barer… med tanke på vägarna så kan man ju liksom avskriva baren om man inte dricker alkoholfritt. Vägbredden gör i princip ingenting, för det finns knappt några barer att tala om. Jag kan bara anta att barer finns i de begrindade hotellanläggningarna. Besökte själv en på en fantastisk strand, och en restaurang kallade sig bar, men… nä, inte riktigt.
Bristen på barer och restauranger bidrar också till den totala avsaknaden av sociala kontakter med andra resenärer, Mahé har liksom inga sociala träffytor utanför hotellen med… grindar. Och så spekulerar jag.
Lokalborna på Mahés västra sida dricker fryntligt utmed vägen, antingen direkt utanför minimarkets eller i annat fall sittandes på muren som skiljer stranden från vägen. På Mahés östra sida ombeds lokalborna att INTE dricka i anslutning till butiken, vilket jag tycker är lite märkligt… med tanke på att utbudet av alkohol kan vara 1/4-del av butikens utbud OCH avsaknaden av… just barer.
Inget av detta publika drickande fick mig under något ynka tillfälle att känna mig otrygg som kvinnlig soloresenär. Nu är jag förvisso heller inte den lättskrämda typen om man bortser från ormar, spindlar, sjögräs och fisk. I vatten kanske bör tilläggas, på tallrik går det utmärkt med fisken och algerna.
Vill också tillägga att jag valde att bo utanför den där jätteturistiga ”orten” Beau Vallon. Hade jag vetat att Seychellerna/Mahé var en sån social öken så hade jag ju givetvis valt att bo där. Jo… man MÅSTE boka sina boenden innan man släpps in i landet, så det är lite svårt att byta rutt mitt under resan utan större avbokningskostnader.
Stränder
Thailand
Vad ska man säga… ligg packat, ha stranden för dig själv, eller dela den med 5-15 personer. I Thailand finns stränder för alla smaker. En sak som de har gemensamt är att det är alltifrån fin sand till extremt fin sand.
Det har dock börjat bli för skräpigt i Thailand… soporna bränns bakom hotellen, eller dumpas ute till havs. Med tanke på hur mycket som flyter i land, så är det en mardröm att tänka sig hur det ser ut på botten.
Snorkelstränder, skrofsfria stränder, snäckstränder, ensliga stränder utan hotell och barer, restaurangkantade (utan trängsel), manetstränder, skräpigare, sandflugestränder, långgrunda, barntätare, mer barnfria, långa, korta och ja… alla sorters finns. I princip kan man bada precis överallt, även om det finns vissa med säsongsvis farliga maneter. I Thailand är de dock väldigt bra på att varna och värna om de som besöker landet och stränderna.
Thailand är ett strandparadis utan like.
Seychellerna
Är så klart också ett strandland eftersom det är… 115 öar. Men stränderna varierar från att se paradisiska ut, men farliga att bada vid pga farliga underströmmar. Många är långa, andra är korta, sandkvaliteten i bemärkelsen storleken på korn, och ibland stenar varierar. Inte sällan kryllar de av vassa snäckor och koraller som absolut kräver badskor för att man inte skall göra illa sig. Och ta med dessa badskor hemifrån, för här har jag inte sett ett enda ställe som säljer dem, även om det kanske finns inne i hotellshoppar.
De riskfyllda stränderna, och de är många på iaf huvudön Mahé, har tydliga varningstrianglar på vissa kartor, och mycket tydliga varningsskyltar med ryskan överst på skylten direkt vid stranden. Du kan inte missa om du befinner dig på en farligare strand.
Generellt finns få faciliteter eller inga alls om du befinner dig utanför inhägnade hotellparadis. Faciliteter i bemärkelsen restauranger, matstånd, toaletter osv. Du slipper helt strandförsäljare, och alla stränder skall vara öppna för allmänheten. Hur det ligger till med det irl är jag osäker på med tanke på hur många av hotellen som är grindförsedda. Jag har i sak inget emot gated hotels, men när de i praktiken dödar ställe efter ställe utanför… då tycker jag att det osar… Dvs, landet är tydligt med att de helst, och snudd på endast, vill ha de rikare turisterna som har råd att bo på gated hotels.
Ett stort plus är att stränderna är INTE alls nedskräpade. Det finns små papperskorgar vid den mer huvudsakliga ingången vid många av stränderna på Mahés västra sida, och de är inte direkt fulla. På östsidan av Mahe -Victoria och söderut- så är inte stränderna lika fina, och ffa har de på de flesta ställen vägen i fotändan. Här är också skräpigare, men på INTET sätt som i Thailand.
Lokalbefolkningen & Landets kultur
Thailand
Thailand är ett land där det inhemska livet pågår med tydlig livlighet, och det är inget som helst problem att som turist komma i kontakt med människorna i landet. Alla pratar inte engelska, men deras grundläggande vänlighet och bubblande mentalitet gör att det är lätt att trivas.
Det finns ju uppenbarligen alla sorts turister i landet, vissa är rent ut sagt öppet äckliga, och inga man har lust att hänga med även om man vid tillfällen hamnar ihop med dem i någon liten långväga buss, eller på ett flak till en pick up som hämtar och lämnar mellan transportmedel och boenden. Du kommer också att resa ihop med lokalbefolkningen utan att aktivt söka upp dem, man träffas, och inte sällan kommer man i kortare samspråk. De är nyfikna och öppna.
Här finns så mycket synlig lokal kultur att ta in. Alltifrån de gula pike-tröjorna på tisdagar, templen, hur man hälsar på varann, matstånden & matkulturen, öppet stolta och vackra kathoeys, ceremonier, munkar, karaoke, listan på exotiska intryck man reagerar på och kan insupa kan ju göras hur lång som helst.
Thailändarna behandlar också alla med respekt ”in your face” och det skall de ha den största eloge för. Turisterna och lokalbefolkningen både interagerar och funkar bra ihop. Att man är turist är obestridligt, men inget man skammas för. Lokalbefolkningen är både inkluderande, hjälpsam och vänlig. Jag önskar att alla turister kunder vara som Thailändarna på den punkten.
Kan inte annat än lovorda lokalbefolkningen i landet <3. Vissa turister lämnar dock en del att önska i uppförande….
Seychellerna
Jag tror inte jag överdriver när jag påstår att landet är minst lika beroende av turismen som Thailand, bara det att här är lokalbefolkningen och turisterna som just olja och vatten. Ingen naturlig interaktion, inga riktiga samtal. Du kan stå i den lilla minimarketet och kassören tittar inte ens på dig, du är som luft. Bara för att ta ett exempel. Men du kommer att få fler.
När jag för femte gången blivit erbjuden sex av en lokal hanne under mina första sju dagar så bestämde jag mig att det räckte. Det är inte normalt att som kvinnlig soloresenärs enda spontana kontaktyta med lokalbefolkningen, bli erbjuden sex ungefär som om de frågat MIG efter vägen.
Att bli… erbjuden sex som kvinnlig soloresenär, det är dessvärre förekommande på fler ställen i världen, särkert också hemma i Sverige. Men… frekvensen och antalet gånger i relation till övrig interaktion med lokalbefolkningen… Seychellerna är svårslaget, och jag har rest ensam mååååånga ggr sen jag var 17.
På Mahés västra sida så hälsar ungefär hälften på en, och de andra hälsar på en då jag hinner först. Inga dåliga vibes alls. Men det är i princip bara värdarna/innorna på guest housen som pratar med en. Dagen innan jag åkte hem så kom jag i samspråk med en hanne i ett yngre par med barn på något så ovanligt som ett café utmed en väg. Det var inget omfattande samtal, men en trevlig fem-minuterskonversation om lite ditt och datt gällande turistsäsonger i landet.
Många tittade också på min cykel och sa att den var fin, andra ville jag skulle lämna den till dem då jag åkte -på ett trevligt sätt-, sen fanns det de som ville köpa den. Inga konstigheter.
På Mahés östsida är det många lokala som inte ens bevärdigar dig med en blick. Det är otrolig skillnad på öns östra och västra sida. De kanske hälsar om du hälsar, vilket jag givetvis gjorde som normalläge. Ett undantag var en enslig och smal väg som gick över berget mellan öns sidor. Där var människor generellt vänligare, men ingen personlig interaktion.
Något märkligt här var att det lokala livet liksom inte märktes mer än att det på den västra sidan dracks en hel del öl i sälkolonier av hannar utanför minimarketsen/vid närliggande stränder. På västra sidan strömmade det diverse härlig musik ur små stenhus här och var. Men i övrigt har öns lokala befolkning ett mycket tystlåtet och anonymt eget liv som du knappt ens märker som besökare. Mötte också på lokalbefolkningen på en av de fantastiska stränderna på västsidan, men återigen, ingen som helst interaktion med mig som turist. Olja och vatten som sagt.
För mig som är en social ensamvarg så blev det helt enkelt för både ensamt och tråkigt att inte ha någon riktig kontakt med, eller upplevelse av de som bor permanent i landet.
Något som förvånade mig var också bristen på uttryck för en egen lokal kultur. Inget som kunde observeras som spännande. Hade läst att de är kristna och delar av befolkningen tror på spöken. Man ser några kyrkor, och ffa kors ute i havet som jag uppfattar som lite exotiskt. Musiken som så där härligt dundrade ur husen på västsidan, är ju också en skön form av kulturyttring. Det var en salig blandning av Rihanna, Bruno Mars, Stilla Natt och den inhemska musikstilen som jag tycker liknar reggae.
Det är helt enkelt svårt att få något intryck av den lokala kulturen, och människorna som bor och lever här.
Lättrest & Soloresenär
Thailand
Extremt lättrest. Synnerligen säkert som soloresenär. Allt går i princip i tid, och de har en imponerande samordningsförmåga där de förenklar ens liv som resenär något enormt. Kanske också därför jag varit i Thailand fem ggr.
De överdebiterar eller blåser dig heller inte på andra sätt. Det är långa bussturer om man inte flyger inrikes, men de pausar både för toalettbesök och matpauser. Enligt mig är det otroligt lätt att förflytta sig mellan orter och landsändar. Och så är det så trevligt att turister och thailändare reser ihop.
Jag har flugit inrikes en eller två ggr, inget att i övrigt kommentera då det varit smidigt och problemfritt. I övrigt har jag åkt mindre bussar, longtailbåtar, speedboats, färjor och tom tåg. Allt funkar ypperligt. Färdsätt avgör också kostnaden för inrikes transporter. Prislägena är i relation till komfort och restid, men inget är i sak särskilt dyrt.
Seychellerna
Dyrt. Dyrt. Dyrt.
Du kan inte ta lokalbussarna med din packning som resenär. Jag förstår det i relation till utrymmet på bussarna, men det i sig tvingar dig till jättedyra taxiresor. Man kan också se minivans, men de verkar vara en del av hotellservicen på de där… gated hotellen, eller flygplatstransporter.
Det går att i sin reseförberedelse läsa på diverse ställen att taxikostnaderna är låga, och även förutbestämda av regeringen, samt att förhandling inte är tillåten. Nej, taxi är under inga omstämndigheter billigt, eller ens prisvärt. Det första som händer den enda ggn jag tänkte åka taxi var att jag studsade på kostnaden 90 euro som de själva bantade ner till 80 euro, då de såg min reaktion på kostnaden för 20 minuters resa med en minivan.
Man kan ha hyrbil, och dagskostnaden för dessa verkar vara högst rimlig. Ön kryllar av minibilar, och ett fåtal mer gasguzzlande suvar. Jag hade ordnat med internationellt körkort för att kunna hyra bil, men vägbredden i kombination med NOLL vägren och 90° vinkel ut i bushen, eller det öppna dagvattensystemet fick mig att med lätthet avstå.
Så det fick bli min medhavda cykel. Det var ju i sig inget problem, snarare en blessing. Men det var ibland väldigt fysiskt krävande då det är en många gånger ganska avancerad… topografi.
Jag är lite för blyg för att lifta, men jag tror inte att det skulle vara något problem då det passerar lastbil efter lastbil med vad jag antar är bygg- och anläggningasrbetare på flaken.
Att ta sig mellan öarna är också tämligen kostsamt, och ganska så svårt att hitta till hamnarna där båtarna avgår när man var på cykel. Det var också den enda gången jag kände mig direkt otrygg på vägen, när jag letade efter hamnen i närheten av huvudstaden Victoria.
Dit är det nämligen tvåfilig motorväg, med förvisso en liten vägren, men de kör otroligt snabbt, och utan någon större omtanke. Tror jag blev bortskämd i Italien i somras där ALLA tar hänsyn till cyklisten oavsett vägavsnitt.
Du får dessutom bara ha med dig ETT bagage på de där båtarna mellan öarna, och jag hade ju min cykel i väska och en väldigt liten ryggsäck =2. Antar att jag hade behövt betala extra för det bagaget, vilket förvisso inte är orimligt.
Om detta ovan är svårt eller lätt beror ju egentligen bara på hur mycket pengar du vill lägga på transport. Det är ju ingen överraskning att det är dyrt på Seychellerna. Sannolikt i delar påverkat av att det är så de vill ha det.
Resa med barn
Thailand
Jag har ju inga barn för egen del, och kan bara referera till det jag ser bland andra som reser med barn, samt betraktelser av hur lokalbefolkningen beter sig runt barn. Egna inhemska, och turistbarn.
Thailändare verkar älska barn. De inhemska barnen finns, syns och hörs som ett livligt och glatt inslag överallt. Det är också mååååånga familjer som reser med barn i Thailand. De förekommer lite överallt. Kanske inte så vanligt att jag hamnat med turisters barn i de små bussarna, men thailänska barn förekommer i dem ibland.
På speedboats och färjorna så reser många med barn, inhemska såväl som turistande. Thailändare är också väldigt familjeorienterade och hjälpsamma gentemot resande turister, med eller utan barn.
Det har hänt ett antal gånger att de nyfiket frågat mig varför jag reser ensam. Har jag ingen man? Har jag inga barn? Det har aldrig varit obekväma frågor för mig, tvärtom tycker jag att det är fint att man pratar om allmängiltiga saker, och att de vill fråga mig. Min upplevelse är helt enkelt att de är nyfikna och omtänksamma människor, oavsett vem man än är, vilket än mer stärker upplevelsen av det okomplicerade med att resa i Thailand.
Seychellerna
Jag har ingen som helst aning om hur det är att resa med barn här. Lokalbefolkningen interagerar inte på eget initiativ med turisterna med mer än ett Hej.
Ser heller inte så jättemånga barn ute på stränder eller i andra sammanhang. De kanske är på inhägnade hotellområden. Så om det är lätt eller svårt är omöjligt att uttala sig om.
De inhemska barnen gör heller inget större väsen av sig. Var på en strand där det var en fin blandning av Seychellier och turister inklusive, barn.
Aktiviteter
Thailand
Här är det tyvärr väldigt populärt med både djurturism och diverse sexanknutna aktiviteter. Vissa direkt olagliga och perverterade såna. I ärlighetens namn, så är även djurturism snudd på övergreppsperverterad. Spelar ingen roll om det är tuppfajter, omrtjuseri, apor i kedja eller sitta på en elefant, alltihop är övergrepp, men de är än så länge dessvärre tillåtna. Prostitution och pedofili tänker jag inte ens skriva om i annan bemärkelse än att den är osmaklig, och bara sorglig. Kunde blivit en novell, men varför liksom.
Snorkel- och dykturer, arrangerade i grupp eller mer enskilda. Hyra motorcyklar och mopeder för egna utflykter, matlagningskurser, flodturer, djungelvandringar, retreats och spa’n… Listan kan i princip göras hur lång som helst. Och prisnivåerna är som med det mesta i Thailand tämligen låga, och därmed lättillgängliga.
Seychellerna
Hyra bil och ev. cykel för att upptäcka öarna på egen hand, snorkla & dyka arrangerat eller på egen hand. Segelbåtssafarai mellan öar. Vandringsleder i djungeln på egen hand eller med guide. Utbudet är både begränsat och kostsamt.
Skräp & avfallshantering
Är detta verkligen relevant då man reser? Jo, jag tycker faktiskt det. Har för egen del svårt att njuta av stränder och natur som kantas av, eller i värsta fall är komplett nerlusad med skräp.
Ända sen jag bodde i NYC så har det här med skräp kommit att bli ett seriöst issue för mig. Något är trasigt med landets system om det är ok med skräp överallt. Både människors relation till att det är ok att bara släppa saker där man står, eller att landet i sig är så pass outvecklat att de inte har en plan för toaletter och annat avfall. Förmätet av mig? Det är möjligt. Avfallshantering är en omsorg om sina invånare i form av att man värnar om deras hälsa och säkerhet, samt det ekologiska kretsloppet. Viktigt för mig, absolut!
Thailand
Nu har ju jag inte varit i HELA landet, utan bara rest utmed kusterna. Från den första ggn 2003 till den sista gången 2017 så tycker jag att nedskräpningen, och ilandflytandet av skräp har ökat markant.
Alltifrån mängden glas du måste hålla koll på under morgonpigg/promenader på stränderna, till petflaskorna som ligger och guppar bredvid småbarnets sandslott till de totalt igengrodda stränderna där du inte har en aning om att du knallar runt bland kanyler…. förrän du tröttnar på skräpet och bestämmer dig för att köpa plastpåsar att stoppa din frustration & skräpet i.
Dessvärre kommer jag spinna loss här, för det är just skräpet som fått mig att att hamna i läget att jag skriver ”sista” gången i relation till att besöka detta på så många vis fantastiska land.
Ok… i stora städer så sätter jag på skygglapparna, och även om jag INTE njuter av skräpintrycken där, så är det hanterbart för att en stad är en stad. Be mig inte förklara logiken i mina resonemang, för de finns helt enkelt inte.
Men att befinna sig på expolaterade, men inte överexploaterade och turistpackade paradisöar och passera lokalbefolkningens hus med tomter som ser ut som mindre soptippar, eller hur de bränner soporna bakom hotellet med stinkig pyrande skräprök är sorgligt.
På den fantastiska lilla ön Koh Mak finns numer möjligheten för turister att sammanstråla i grupp för gemensamma Beach clean up-tillfällen. Jag har själv lagt ner timmar på egen hand på ön, och under mina 3h = 19st 25literssäckar plockat upp fler än 50 kanyler.
Det är här jag börjar förstå att tom sjukhusavfall dumpas ute till havs… ej okej. Och det är med sorg jag valt att avstå framtida resor hit.
Seychellerna
Är inte särskilt skräpigt, inte på Mahé iaf. Här har de tydliga sophämtningsplatser utmed vägarna som invånarna verkar nyttja med bravur. Mer skräp på Mahés östra sida än den västra.
Om jag ska vara ärlig så var min upplevelse att ju mysigare miljö, desto mindre skräp, och Mahés västra sida mysigare och mer estetisk.
Vid stränderna på västsidan fanns oftast små papperskorgar, och de var aldrig överfulla. Absolut INGET skräp på stränderna, helt ljuvligt. På östsidan var det lite större kärl vid ”rastplatser” i anslutning till stränderna, och av ngn anledning så var där betydligt skräpigare. Detta kanske också märktes mer just för att det är generellt är ganska så rent. Det är betydligt mer skräpigt i Sverige trots att vi har både avfallsförordningar, hämtning, sortering och… papperskorgar.
Tycker det var underbart att inte sen en smula skräp på stränderna.
Cykelvänligt
Thailand
Jag vet faktiskt inte hur landet är att cykla i, då jag bara hyrt cykel på Koh Mak. Det har jag gjort under två resor, och det var väldigt mysigt. Vägarna är ju så små, och trafiken så otroligt gles att det givetvis inte var något problem.
Men hur hänsyn till cyklister är rent generellt i Thailand har jag faktiskt ingen koll på. Kan inte heller påminna mig om att jag såg särskilt många turister på cykel utmed de asfalterade vägarna.
Seychellerna
Jag var ju bara på Mahé, och här är fantastiskt att cykla. Med det sagt så gick jag ju också otroligt mycket då det är alltifrån både brant, jättebrant och låååååånga mycket väl utdragna upp- och nedförs. Dvs jag gick även nedförs en hel del.
De andra trafikanterna tar god hänsyn till en på cykel. Det är lite högre tempo och lite snävare avstånd till cykeln på Mahés östra sida, men fortfarande okej. På motorvägsdelen till Victoria är det lite obehagligt, men det finns ju bara en väg, och det är heller inte orimligt att det går undan på en motorväg. Plus att de vägarna faktiskt HAR en vägren, om än inte jättestor.
Lite pajjigt att man skall registrera sin cykel här. Men det blev ju inte jag upplyst om förrän mina sista timmar i landet, och jag mötte ju poliser på vägarna vid många tillfällen, som inte stoppade mig.. Nu är jag av den åsikten att jag ska ta seden och lagarna dit jag kommer, men jag visste faktiskt inte om detta förrän tre h innan jag skulle till flygplatsen för hemresa.
Kort och gott, det är krävande cykling, men också fantastiskt att cykla här.
Hundar & Katter
Jo, det är snudd på pinsamt hur mycket jag gillar dem, och hur gärna jag vill snylta på alla andras, och var jag än är. men….
Thailand
Nej, och åter nej. Klappa och gulla inte. I Thailand finns det rabies, och inte bara förekommer den sjukdomen, den är obotligt samt med dödlig utgång om du får symptom.
Blir du biten eller på annat sätt får saliv från ett djur i ett öppet sår så är det sjukhus direkt för de fem sprutorna som krävs. Har själv blivit hundbiten i Thailand och hade då ingen aning om HUR hög risken för smitta var i landet, eller att det var en dödlig sjukdom om symptom utbryter.
Om rabies
SOS international
Folkhälsomyndigheten
ERV
Det finns otroligt många gulliga -och inte så gulliga- djur i Thailand. Min erfarenhet är främst positiv, men så klart även negativ. Har flertalet gånger blivit jagad av hundar i gryningen då jag joggat på stränder eller småvägar. Har också blivit biten av en flock hundar som attackerade mig i mörkret i ett thailändskt välorganiserat bostadsområde. Var försiktig, och undvik gullande!
Seychellerna
Här finns inte så där jättemånga lösdrivande hundar, även om de givetvis förekommer. Blev jagad på cykeln av två självhetsande och synnerligen aggressiva hundar vid ett endaste tillfälle. Övriga hundar är alltifrån nyfiket skygga, till att bete sig sorgligt strykrädda.
Det finns en hel del domesticerade ”hemmahundar” innanför grundar och höga murar, vilka är rätt vanliga här på Mahé. Det är ju i sig inget särskilt öppet och inkluderande land.
Katter var väldigt ovanliga på Mahé, men jag lyckades både mata och gulla med en söt liten fröken som bodde granne med ett av de guest houses jag bodde på.
Rabies verkar inte förekomma, men landet är inte på listan över rabiessäkra länder.
Vaccinationer & Sjukdomar
Thailand
Rekommenderade vaccin skall vara mot Gula Febern om man vistats i länder där den finns innan inresa.
Möjligen Ducoral mot turistmage. Vet ej… hur bra den hjälper.
Jag skulle faktiskt vis av erfarenheten även vaccinera mig mot Rabies OM man skall vara där ett tag. Nu har jag uppfattat det som att även om man är vaccinerad mot Rabies och blir biten av ngt potentiellt rabiesbärande djur så kommer man inte undan ytterligare sprutor efter man blivit biten.
Använd också myggspray för att minska risken för den potentiellt farliga Denguefebern.
Jag vet ju inte hur landet ligger till i förhållande till Covid, och krav på vaccinationsbevis gällande Covid IRL då jag inte varit i Thailand efter pandemin. Men krav på bevis skall tydligen vara hävt…
PS. jag är INTE läkare, så sök säkrare information. Jag skriver bara utifrån mina egna erfarenheter, och det gör mig INTE till en säker källa.
Om vaccinationer:
Praktikertjänst
Svea vaccin
Reseguiden gammal länk, men bra beskrivna sjukdomar och vaccinationsbehov av signaturen ”Av Legusta” längre ner i tråden.
Det är svårt att hitta oberoende källor med allmänna vaccinationsrekommendationer.
Seychellerna
Du måste vara vaccinerad mot Gula febern om du vistats i ett land där det förekommer innan inresa. Flygplatstransfer räknas inte.
I övrigt rekommenderas vaccin mot Hepatit A, och skall du stanna längre än tre veckor så rekommenderas även vaccin mot Hepatit B och Tyfoid. Har man rest och vaccinerat sig tidigare så är det inte ovanligt att man har skydd mot både Hepatit A & B. För egen del vaccinerar jag mig inom samma vaccinationsföretag, så när jag skulle vaccinera mig inför min resa till Seychellerna så uppdagades det att 🙂 jag slapp både sprutorna och kostnaderna eftersom jag redan hade fullgott sprutskydd. Fick dock lov att ta vaccinet mot Tyfoid, men det var i tablettform. Yippie!!
Det finns ju ingen vaccination mot Denguefeber, så använd myggskydd. Jag valde att köpa ett hemma på ngt svenskt apoteksföretag. Eftersom jag är lite kemikalieförsiktig, så kändes det rätt bra att ha med eget då det som sprayades på en restaurang -en av de få jag lyckades hitta- luktade samma sak som mitt -förvisso miljömärkta- avfettningsmedel inför biltvätt.
Fler relevanta jämförelser?
Det finns det säkert 🙂 Men här är det slut på mina jämförelser.