Är framtiden ett bättre ställe?
Det spelar egentligen ingen roll om den är ett bättre ställe, då vi inte har privilegiet att välja era för våra liv. Är du riktigt lyckligt lottad så är du född i en demokrati, en som också vill fortsätta vara det. Yes, jag är ett stort fan av friheten och valmöjligheterna, även om det givetvis finns grader av både demokrati och totalitarism.
Digital Nomad, eller Worcation?
Ska vi tacka eller förbanna pandemin för att hindren för att arbeta på distans för mååånga yrkesroller nu är röjda? Jag kommer ihåg när jag under den gifta 90-talsdelen av mitt liv bodde i New York. Hur David vägrade en bärbar dator från jobbet då detta skulle innebära att hans chef nu också ägde hans timmar bortanför skrivbordet på kontoret. Samma (nu ex-) man skulle inte ens drömma om att lämna hemmet för att gå till kontoret. En 180°’s vändning.
För egen del funkar det illa att jobba hemifrån. Jag behöver ett kontor, eller att sitta på ett fik eller i värsta fall på ett bibliotek för att få något gjort. Det är också så jag vill ha det, att hemma är bara hemma. Nu är det lågkonjunktur, och jag har flera glapp mellan uppdragen, så varför inte blåsa in lite frisk luft och byta miljö för att komma ikapp med allt jobb som blivit liggande mellan utbildningsuppdragen? Att jobba ostört från min vanliga vardag. Är jag en tillfällig digital nomad, eller klassas det som workation?
Digitala Nomadlänkar
Nej, jag har ingen eko??nomisk vinst i att dela dessa, och inte heller har jag gjort bakgrundskoll på dem. Nätsöker du så får du obegränsat antal träffar. Min kriterier för att dela dessa var att jag fann dem intressanta och relevanta då jag skrev detta. Dessutom tillkommer det säkert 1000 nya inlägg om digitala nomadlivet i veckan.
Nomad list
Harvard Business Review
Go overseas
Flexjobs
Forbes
Digital Nomad & det sociala sammanhanget
Vissa är liksom födda till sociala stjärnor, medan andra behöver socialiseras för att bli det. Alla mina fördomar och några skvättar empiriska studier säger mig att vi Svenskar inte har högsta betyg i vare sig öppenhet eller inbjudande attityder. Själv är jag öppen, men initialt blyg och inte per automatik inbjudande. Med risk för att detta blir en självuppfyllande profetia. Ett epitet jag känner mig bekväm med är dock att jag är en social ensamvarg.
I den här bloggen så håller jag på att återupptäcka resandet, skrivandet och fotograferandet. Det handlar inte om hållbart resande i sig, men… jag reser gärna mer hållbart än ohållbart. Utöver detta så gillar jag att göra saker på egen hand, och på mitt sätt. Samtidigt så är ju ett socialt sammanhang, eller åtminstone sociala kontakter också ett helt nödvändigt inslag.
Hur hittar jag de där sammanhangen och kontakterna? Jag vet inte riktigt än, men jag började så klart med att kolla in facebook och alla grupper som finns där. Nja…. inte alla, men några. Och man får prova sig fram i djungeln. Kulturskillnaderna mellan grupper är enorma.
Jag är själv inte medlem i alla grupperna listade nedan, utan visar bara på några av de finns finns.
Digital Nomad
Digital Nomads Hub
Digital Nomads Around the World
Digital Nomads Europe
Explorista -blogginlägg om Facebook Group för Digitala Nomader.
Dessa två nedan är de grupper jag valt för egen del.
Digital Nomads Over 50
Digital Nomad Athens
Digital Nomad Scams & Om det låter för bra för att vara sant…
En av de mest irriterande sakerna med framtiden är alla robotar och bedragare, ibland är det rent ut sorgligt att det finns människor som sitter i bedrägeri-call center och lurar pensionärer. Själv hör jag också till en utsatt grupp 😂, singelkvinna över 50. Vi skall tydligen vara särskilt utsatta från call centers i Nigeria. Ärligt, jag skall inte raljera över många människors längtan efter att vara uppskattad och behövd i en kärleksrelation. Det gäller bara att vara vaken.
När jag startade den här bloggen och det tillhörande instakontot så var jag fullkomligen nerlusad med meddelanden från mariningenjörer och kirurger. Jag undrar hur de kommit fram till att just mariningenjör är en attraktionsfaktor.
När någon postar något i fb-grupperna om hur de tjänar pengar som gräs med liten arbetsinsats och ber en pm’a för mer info… så blir jag alltid lika förvånad över slangen av pm-respons.
Hur tar man reda på om Digital Nomad är något för en själv?
Man provar 😊. Det är ett privilegie att kunna, och att våga prova saker. Många av oss Européer har ju dessutom tillgång till SÅ många länder med våra EU-pass. Då jag helt oväntat föll pladask för Aten i februari 2024, då jag hängde med min väninna till hennes lägenhet där, så frågade jag helt enkelt om jag fick hyra deras lägenhet under en vårmånad. Aten har pulsen jag gillar, och känns precis lagom exotiskt och i övrigt välorganiserat. Perfekt ställe för mig att prova på det digitala nomadlivet. Lägg sen till att det är mycket enkelt att cykla även i Aten.
Upp och iväg💪
Digital Nomad i Aten
Nu ville jag pröva en riktig arbetsmånad på annan ort, för att se om det här är min grej. Jag har ju i grund och botten mycket nära band med min egen soffa, mina vänner och vardagsrutiner i både Malmö och Stockholm. Icke desto mindre är avbrott i vardagen både berikande och ibland också nödvändiga för att jag skall behålla fokus.
Så med mina favoritväskor, en 40 liters rygga från Osprey Fairview 40, och en cykelväska CityShop Vaude och min inte så favorit… transporterväska till cykeln så kom jag iväg. Med tåg. Jag är SÅ stolt över den här 2800 km långa tågresan, för den är både ett enkelt äventyr samtidigt som den faktiskt ersätter en flygresa. Sånt är kul att prova!
Jag frågade ju i Tågsemestergruppen på FB, och alla där gav rådet att åka genom Italien, och sen färja till Grekland för att det är enklare. Sant eller inte, det spelar egentligen ingen roll. Ju fler som provar, desto mer kan man slå hål på myter, alternativt dela med sig av med- och motgångar för rutten. Jag skulle aldrig påstå att det är värt att byta från flyg till tåg denna sträcka, men jag är SÅ nöjd och stolt över att jag provade. Det gick fantastiskt bra.
Laptopvänliga kaféer i Aten
Då jag var på semester i Aten i februari (2024) så hittade jag denna listan Digital Nomad Networks över rekommenderade ställen. Det var ju under den veckan tanken på en hel månads arbetande i Aten väcktes, så varför inte passa på och prova listan. Vissa passade mig ypperligt, medan andra inte riktigt var mina ställen. Måste säga att det ÄR så kul att prova på, och då är det ju väldigt fint att andra delat med sig av sina ställen, samt för- och nackdelar med dem. Bloggarna till nytta tänker jag ❤️.
Vissa av ställena i ovan länk återkommer även i andra bloggares inlägg, men det får ni har överseende med. Generellt så undviker jag ställen som ligger i turistiga områden, då jag tycker det är mer spännande att hänga där fler atenboende hänger. Infödda eller invandrade spelar ingen roll för min del.
Laptop Friendly
Travel.gr
Laptop Lifestyle
Laptop Friendly Cafe
This is Athens -varning, några av dessa ligger i väldigt turistiga områden.
Fikajobba, mina favoritställen i Aten
Först, jag använder min egen medhavda surf då jag jobbar. Så favoritställen i sammanhanget har ingenting med uppkoppling att göra, utan endast med atmosfär i en lugn och i bästa fall inspirerande miljö. Likväl som att det också finns andra som jobbar som jag på stället.
Självklart skall man bidra till ställets omsättning om man sitter och jobbar där. Behöver jag ens skriva det? På svenska så, JA. När jag började hänga mer i Malmö under pandemin så insåg jag hur många som satt ute och jobbade vid ett helt eget bord. Datorn, och fyra böcker och… en kopp bryggkaffe under de två timmarna jag själv satt där. Nä, det är faktiskt inte ekonomiskt hållbart för de som driver verksamheten. Resultat = ”inga datorer” på fler och fler ställen. Jag har 100% förståelse för den utvecklingen. men… det hade inte behövt bli så.
För egen del är det ett inköp per h, och max 2 h per ställe. Ombyte förnöjer, plus att jag mår skit av att sitta ner en hel dag. Så ett per km cykeltur per 2h sittande funkar ypperligt som rutin för mig. Det är ju också ett otroligt lyxigt sätt att kombinera jobbande med upptäckande.
Bara en sak till… har kaféet också kattgäster… då blir det många pluspoäng i min bok. Jag älskar katter, och snyltar på alla jag kommer åt ❤️.
Cultivos Kypseli
Inta bara har det här stället jättegullig personal och en supermysig bakgård. Det har också ett gäng välskötta kissemissar som bidrar med sina shäjkspärdramer. Ibland går det riktigt vilt till, och till och med det är gulligt eftersom det låter mer än det slåss i praktiken. Som svensk kan man behöva bli påmind om det naturliga i hierarkier… då vi kör med platta organisationer hemmavid.
Katter, kaffe, prosecco, vad mer kan man begära för att trivas ”på jobbet” liksom.
Cultivos Kypseli igger på Zakynhou 4, i Kypseliområdet. Mittemot Cultivos ligger en annan kaffebar som ser så genuint lokalt ut. Ger dock inga jobbvibes, så det blev aldrig att jag satte mig där. Men vid nästa besök i Aten… står det högt på min lista.
Papagalos Ble
Jag skulle kanske inte referera till Papagalos Ble som ett kafé för digitala nomader, men jag är bekväm med att sitta här under de mysiga trädkronorna en timme innan det börjar fyllas på. Likväl som att jag gärna satte mig här en timme eller två på eftermiddagen då jag var färdigjobbad. Det här är sannolikt det ställe jag gillade allra allra bäst i Aten. Nä, det handlade inte bara om mängden gulliga katter, utan hela vibsen.
Papagalos Ble betyder Den blå papegojan och ligger på Leonida 31 vid Avdi Square i Kerameikos området. Avdi Square är också fyllt med andra barer och kaféer. Området i sig är dessutom en hotspot för den mer ouppfostrade gatukonsten. Jag gillar det massor, men har förståelse för om man inte gillar denna ”busigare” grafittivariant.
Kick i Kypseli
Det mest datorvänliga fiket av dem alla. KICK samarbetar med systerstället Flake som ligger på motsatt hörna och bara ett par fotsteg bort. På torsdagarna så är det bondens marknad precis utanför KICK och Flake, och det är väldigt mysigt att ha alla marknadsljud i ryggen eller framför näsan då man sitter där och jobbar. Luncherna som tillagas hos Flake och även serveras inne hos KICK är SÅ goda!! Några av luncherna är de absolut godaste jag ätit i Aten. Priserna är dessutom ganska så låga. Men kom i tid, för de tar slut.
KICK ligger på Sporadon 26, och Flake ligger på Sporadon 24. Flake verkar bara vara öppet dagtid, medan KICK har öppet till 21’ish.
Bel Rey Bar i Koukaki
Stället som får mitt hjärta att smälta. Jojomensan, en katt är involverad. Här är det katten som är allas prio. Varje gång jag är där så ligger hon ihoprullad och sover längst ut på ställets soffa. Jag ser hur de som bor eller vistas regelbundet i kvarteret ser till hennes bästa. Ryktet säger att hon är döv. Personalen på Bel Rey Bar matar henne. Boende i porten bredvid stannar och berättar om henne. Andra regelbundet passerande sätter sig ner en stund och föräras med en liten stunds kel, och andra bara beundrar på håll. Så även jag. Men alltid på håll. Tills dagen kommer då hon självmant kryper upp i mitt knä. Ingen var lyckligare än jag över de 45 minutrarna som hon satt där och skötte sin hygien, och liksom ordlöst pratade med mig. Jag helt nerhårad och med en arbetsställning likt en ostbåge, men lyckligast ändå.
Utöver detta så är ställets placering i en hörna med 100% icke-ergonomiska kafébord excellent för att insupa Atens vardagsliv. Det är väl en kombination mellan kafé och restaurang. Insidan rymmer en och annan distansarbetande, men på uteserveringen känner jag mig tämligen ensam om företeelsen. Kan ha något med det ergonomiska att göra… Jag sitter bara här under de mindre intensiva timmarna för att slippa känslan av snyltande.
Bel Rey Bar ligger på Falirou 88 i Koukaki. Deras meny på engelska
ps. det avklippta örat betyder att missen är kastrerad. Det är inte ovanligt även på katter som inte bor exklusivt med egen matte och husse här i Aten. Ytterligare ett tecken på Grekernas omsorg ❤️ om vilda katter.
Minu i Psyrri
Lite kliven är jag allt. Minu är superestetiskt. Men det är också nästan på för perfekt. Det blir snudd på sterilt. Väldigt professionell personal, och jag har druckit supersmarriga drinkar här. Hubbabubba som är en mix av Aperol, grapefruktjuice, Ginger Ale och lite bubbelvatten är min absoluta favorit. Den skall jag bjuda mina vänner på hemma på balkongen i sommar.
Deras Avocado & Eggs är en riktig instamåltid, men smakar inte lika mycket i munnen som den gör för ögat. Jo, båda är viktiga. Oavsett, Minu är definitivt värt ett eller två besök, för här är vackert. Och lugnt. Och det finns alltid någon annan distansarbetande, och gott om lediga platser vilket gör att man inte känner sig som en free loader.
Minu ligger på Sarri 50 i Psyrri, som är rätt så överturistigt. Minu ligger precis lite off det mest avancerade gyttret dock. Här är deras meny bara den är i sig självt en inspiration till egna hemmabruncher.
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center
Detta är INTE ett datorvänligt kafé, utan en jättestor betongbunker som utöver ett bibliotek också utger sig för att vara ett kulturellt center. Jag tycker de lyckas ganska så bra. Med både utställningar, en flygel där tämligen musikaliskt begåvade spontant sätter sig och håller en kort konsert och ytorna med gott om bord för datorer för de som vill plugga eller jobba. Jag gillar verkligen stället, men tycker det är svårt att fokusera då det är för tyst. Så jag sitter max 1 h åt gången, och tar mig hit max en gång i veckan.
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center ligger lite avsides från Atens centralare delar på Leof. Andrea Siggrou 364 i Faliroområdet. Starvros Niarchos Cultural center ligger i princip granne med havet, och är omgivet av både en park och en utdragen fontän. Det har ett spännande upplägg och en ganska så udda arkitektur, som också innefattar en sorts örtagård på taket.
Centret verkar vara rätt populärt bland de som bor i Aten då här alltid är rätt mycket folk. Här är en karta över området.